Ziua Mondială a Meteorologiei 2020

Postat de Andrei Călugăru la Lun, 03/23/2020 - 10:59

Ziua Mondială a Meteorologiei 2020 - poster

Cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, ARMAE urează la mulți ani tuturor meteorologilor și pasionaților de meteorologie! Pentru informații oficiale accesați și site-ul  https://worldmetday.wmo.int/en/conf.

Ziua Mondială a Meteorologiei se marchează la data de 23 martie, din anul 1961, când a intrat în vigoare Convenția ONU din martie 1950, prin care vechea organizație meteorologică internațională a devenit Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

De fiecare dată, de Ziua Mondială a Meteorologiei, Organizația Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o anumită temă, de interes universal, pentru toate cele 191 de țări membre ale Organizației.

Anul acesta, Ziua Mondială a Meteorologiei se desfășoară sub sloganul ’’Count every drop, every drop counts’’ (’’Numărați fiecare picătură, fiecare picătură contează’’) și reflectă importanța legăturilor dintre hidrosferă și atmosferă pentru tot ce ne înconjoară, de la toate ființele vii, până la roci și minerale.

Apa este vitală pentru viață. Un om nu poate supraviețui, în medie, decât trei zile fără apă, care este esențială pentru producerea alimentelor, pentru  toate bunurile și serviciile și, după cum am mai spus, pentru mediu. Din păcate, datorită schimbărilor climatice, lumea se confruntă cu fenomene severe, cum ar fi seceta și inundațiile și cu provocări, cum ar fi lipsa accesului la aprovizionarea cu apă potabilă. Deci, există nevoia îmbunătățirii prognozei, gestionării și monitorizării aprovizionării cu apă potabilă. Colectarea și împărțirea datelor statistice privind necesarul de apă stau la baza monitorizării și prognozei hidrologice și a serviciilor de avertizare a secetei și inundațiilor.

’’Apa este una dintre cele mai prețioase mărfuri ale secolului XXI. Serviciile naționale de meteorologie și hidrologie vor fi esențiale pentru eforturile de numărare a fiecărei picături, pentru că fiecare picătură contează’’, declară secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Având în vedere că cererea de apă crește în medie cu aproximativ 1% pe an și că peste 2 miliarde de oameni trăiesc în medii defavorizate, care se confruntă cu lipsa apei, iar aproximativ patru miliarde de persoane au o deficiență severă de apă cel puțin o lună pe an, avem nevoie de serviciile de meteorologie și hidrologie mai mult ca oricând.

Cu ocazia aniversării acestei zile deosebit de frumoase și importante, dar deopotrivă destul de obositoare, având în vedere condițiile meteorologice nu tocmai plăcute, le urăm celor care lucrează pentru o mai bună prognozare și înțelegere a proceselor atmosferice și totodată și pasionaților de meteorologie și climatologie, mulți ani fericiți și vremuri bune!

Galerie foto articol